Επίσκεψη στο δάσος του Φρακτού I Visit to the Frakto forest

20th November 2008


Το προηγούμενο Σάββατο είχα την ευκαιρεία να κάνω μια μικρή περιήγηση στο δασικό σύμπλεγμα Φρακτού ή Ζαγκραντένιας στο νομό Δράμας. Το δάσος βρίσκεται κάτω από την ψηλότερη κορυφή της κεντρικής Ροδόπης (1953μ), 100 περίπου χιλιόμετρα από τη πόλη της δράμας. Η έκτασή του είναι 119.352 στρέμματα. Στη Β.Α. πλευρά του Φρακτού, βρίσκεται το μεγαλύτερο αδιατάρακτο οικοσύστημα της Ευρώπης, το Παρθένο δάσος, έκτασης 5.892 στρεμμάτων. Η πρόσβαση σε αυτό, είναι απαγορευμένη, καθώς βρίσκεται υπό καθεστώς απόλυτης προστασίας. Θεωρείτε παρθένο, καθώς για τα τελευταία 500 χρόνια δεν έχει υπάρξει καμία ανθρώπινη δραστηριότητα μέσα σε αυτό. Η βιοποικιλότητα που παρουσιάζει, είναι μεγάλη και στο ευρύτερο δάσος του Φρακτού μπορούν να παρατηρηθούν σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Αναφορικά με τη πανίδα έχουν εντοπιστεί 32 είδη θηλαστικών, μεταξύ των οποίων, η καφετιά αρκούδα, το ζαρκάδι, το ελάφι, ο λύκος, το αγριόγιδο, η αγριόγατα, ο αγριόχοιρος και τελευταία σύμφωνα με μαρτυρίες έχει θεαθεί και λύγκας. Από την ορνιθοπανίδα αξίζει να σημειωθεί η παρουσία του αγριόκουρκου, της αγριόκοτας, του καρυδοσπάστη, του χρυσαετού και του Κραυγαετού. Στις ρεματιές τέλος αφθονούν οι πέστροφες. Τα δάση αποτελούνται κυρίως, από συστάδες ή αμιγή δάση, λευκής ελάτης, υβριδογενής ελάτης, ερυθρελάτης, δασικής πεύκης, μαύρης πεύκης, πενταβέλονης πεύκης, οξιάς, σημύδας, λεπτοκαρυάς, Λεύκης τρέμουσας, Σφένδαμου του Χελδράιχ και πολλά άλλα είδη.

Η πρόσβαση στο δάσος του Φρακτού, γίνεται μέσα από το δημοτικό διαμέρισμα του Παρανεστίου, από εκεί ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος που φεύγει βόρεια στριφογυρίζει σε ολίγον τι επικίνδυνο δρόμο πάνω στα βουνά φτάνωντας στο φράγμα της πλατανόβρυσης μετά από 10 χιλιόμετρα, από εκεί, ακολουθώντας αντίστροφα τη ροή του διαβολορέματος που τροφοδοτεί τη λίμνη και μετά από άλλα 24 χιλιόμετρα, φτάνουμε στα θερμιά, όπου και θερμές πηγές με μια ιδιότυπη τσίγκινη παραγκούπολη, που όμοιά της μόνο στις φαβέλες της βραζιλίας μπορεί να δεί κανείς... η άσφαλτος τελειώνει εδώ και συνεχίζει πολύ καλός χωματόδρομος, όχι πολύ μακριά από εδώ στα 5 χιλιόμετρα βρίσκεται το "Ζ", μια χαρακτηριστική διασταύρωση που χρωστάει το όνομά της στο σχήμα που έχει. Αριστερά ο δρόμος πηγαίνει στο δάσος Ελατιάς ή Καράντερε και δεξιά στο Φρακτό ή Ζαγκραντένια. Αφού κάνουμε δεξιά, επόμενο χαρακτηριστικό σημείο μετά από 13 περίπου χιλιόμετρα είναι ο αυχένας του Φρακτού όπου μπάρα της δασικής υπηρεσίας και δασικό φυλάκιο. Ύστερα από δύο περίπου χιλιόμετρα ο δρόμος καταλήγει στο δασικό εργοτάξιο του φρακτού οπού κανείς με προηγούμενη άδεια από το δασαρχείο Δράμας μπορεί να διανυκτερεύσει. Εδώ να αναφέρω ότι οι επισκέπτες πρέπει να έχουν πάρει άδεια από το δασαρχείο για την επίσκεψή τους στο δάσος, μείνουν δε μείνουν εκεί. Από το δασικό εργοτάξιο ξεκινά δρόμος που σε συνδυασμό με μονοπάτια οδηγεί στο αχλαδόρεμα με τα ερείπια του παλιού χωριού και στους ομώνυμους καταρράκτες του, πού ονομάζονται και καταρράκτες της Ζαγκραντένιας. Οι καταρράκτες είναι τρείς και βρίσκονται αρκετά κοντά στο άβατο του παρθένου δάσους, ο μεγαλοπρεπέστερος είναι ο τρίτος κατά σειρά. Εκτός από αυτούς υπάρχουν και άλλοι τρείς στο δάσος του Φρακτού. Πέρα από αυτούς υπάρχουν θέσεις θέας σε διάφορα σημεία που αξίζει κανείς να επισκεφτεί καθώς θα εντυπωσιαστεί από το όλο σκηνικό που δημιουργεί το δάσος και οι βράχινοι σχηματισμοί πάνω από αυτό αλλά και θα καταλάβει πόσο ταιριαστή είναι η ονομασία "Φρακτό". Nα σημειώσω ότι η πρόσβαση στο Φρακτό, είναι επιτρεπτή από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, τελευταίο σημείο ανεφοδιασμού σε καύσιμα είναι το Παρανέστι, επίσης να προτείνω ανεπυφύλακτα την επίσκεψη στο μουσείο φυσικής ιστορίας του Παρανεστίου και κλείνοντας να πώ ένα μεγάλο μπράβο στο δασαρχείο Δράμας για τη πολύ καλή και οργανωμένη δουλειά που έχει κάνει στη περιοχή.

Τηλέφωνα που είναι χρήσιμα σε περίπτωση επίσκεψης στη περιοχή είναι τα παρακάτω:

Δασαρχείο Δράμας: 25210-57829-21 e: dasdrama@otenet.gr
Δασονομείο Παρανεστίου: 25240-22169
Δήμος Παρανεστίου: 25240-22333 e: paranest@otenet.gr
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Παρανεστίου: 25240-21010 Ανοιχτό καθημερινά (εκτός Δευτέρας) από 8.00 έως 14.30
Αστυν. Τμήμα Παρανεστίου: 25240-22103
Κέντρο Υγείας Παρανεστίου: 25240-22222
Φαρμακείο Παρανεστίου: 25240-22252
ΟΣΕ Παρανεστίου: 25240-22148
ΚΤΕΛ Δράμας: 25210-32421

Χιλιομετρικές αποστάσεις από Παρανέστι

Αθήνα 715 χλμ.
Θεσσαλονίκη 192 χλμ.
Δράμα 42 χλμ.
Καβάλα 82 χλμ.
Κομοτηνή 105 χλμ.
Ξάνθη 47 χλμ.
Χρυσούπολη (Αεροδρόμιο) μέσω Καβάλας 110 χλμ.
Χρυσούπολη (Αεροδρόμιο) μέσω Κεχρόκαμπου 50 χλμ.

Μερικές φωτογραφίες από το δάσος και τους καταρράκτες μπορείτε να δείτε στη γκάλλερυ "Β. Ελλάδα"

Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από προσωπική παρατήρηση και από τις παρακάτω πηγές:

"Παρθένο Δάσος Παρανεστίου" έκδοση Δασαρχείο Δράμας.
"Εξορμήσεις στην Παρανέστια ενδοχώρα" έκδοση Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Δράμας.
"Παρανέστι" Τουριστικός οδηγός δήμου Παρανεστίου, έκδοση Δήμου Παρανεστίου
"Παρθένο Δάσος Φρακτού" ιστοσελίδα 1ου Γενικού Λυκείου Δράμας


The previous Saturday i had the chance to visit the forest of "Frakto" or "Zagradenia" in Drama perfecture. The forest is located below the highest peak of Central Rhodopi mountain range at 1,953m. A part of this forest around 11 million square metres is described as a virgin forest because for at least 500 years it hasn't been disturbed from human presence. The greater area is home to around 32 species of mammals, like the Roe deer, red deer, Ursus arctos, Canis lupus, rupicapra rupicapra, Lutra lutra, Felis silvestris and many more. The fauna includes forests of Picea Abies, Abies alba, Abies borisii regis, Fagus Sylvatica, Pinus Sylvestris, Pinus nigra, Pinus Peuce, Betula pendula, Quercus sp., Corylus avellana, Populus sp. and other spieces.

In the "North Greece" gallery i have added some pictures from this unique forest.

Leave a comment

Your Name
Your Email
(Optional)
Your Comment
No info required here, please press the button below.